Kända kompositörer då och nu

Det är naturligtvis svårt att välja ut ett litet fåtal av världens kända kompositörer och uppmärksamma dem särskilt – det finns så många, och åter fler som är värda att uppmärksammas särskilt. Men här nedan följer ett litet urval av dem som av de allra flesta betraktas som de allra största genom alla tider.

I ett alldeles särskilt finrum står herrarna Mozart och Bach. Båda var väldigt produktiva, och blotta mängden kompositioner de lämnade efter sig är imponerande i sig. Men det som gör dessa båda så unika är att de var just unika. Mozart, å sin sida, var ett underbarn och en föregångare – Bach; en nyskapande pionjär.

Bach

Men Bach… Bach är något helt annat än allt annat. Hans kompositioner är tidlösa, snarare än revolutionerande. Och kanske är det tidlösheten som är det allra mest utmärkande för hans musik. Eller om det är det transcendenta draget i den. Den är jublande, extatisk, en hyllning till livet och till världen.

Och, naturligtvis, en hyllning till Gud. För alla kompositörer förväntades plikttroget hylla Gud – vilket Bach också gjorde, men knappast ljummet eller slentrianmässigt: det är nästan som om han hade en direktförbindelse med Gud, för hans musik tycks nästan överjordisk, som kommen från en annan planet – eller rentav ett annat universum helt och hållet.

Moderna kompositörer

I modern tid har bilden av ”den stora kompositören” alltmer försvunnit, och ersatts av först rockstjärnan, sedan popstjärnan. Gränsen mellan kompositör och låtskrivare har i viss mån suddats ut. Men bland nitton- och tjugohundratalets kompositörer kan nämnas bland annat Philip Glass. Steve Reich är en annan och Arvo Pärt ytterligare en.

En popkompositör som strukturerade mycket av sin musik i klassiska arrangemang är Brian Wilson. Han har samtidigt haft stor betydelse för den moderna musiken då han var en av förgrundsfigurerna i The Beach Boys. Numera har han en solokarriär och både Stockholm, Göteborg och Malmö har fått äran att avnjuta hans fantastiska spelningar.

Posted by: rnn.yqe. on